Joakim tipsar

Alla har olika hår. Det är olika tjockt, mer eller mindre lockigt, långt eller kort m.m. Det finns inga dåliga hår, det gäller bara att veta hur man ska hantera och vilka produkter som behövs för att nå det resultat man behöver. Då inget hår liknar något annat måste man luska ut vilken produkt som passar just ditt hår bäst. Det som fungerar superbra på en person kan ge katastrofala resultat för andra. Men så länge du inte har ett snaggat hår, så behöver i stort sätt alla professionella produkter.

Inom frisöryrket delar vi upp håret i tre olika grovhetsgrader fint, normalt och grovt. De vanligaste hos oss Skadinavier är att vi har en kvalité som är från fin till normal. Ju längre söder ifrån man kommer ju grövre brukar det bli. Dock brukar de natrurligt röda håren vara de grövsta.

Det kommer bli ett långt inlägg, så för att ni lättare ska hitta just ert hår delar jag upp det i olika kategorier.

Fint hår, vanligast naturligt blonda hår, kan vara svåra att hantera då det ofta är väldigt mjukt och flygit. Här är det väldigt viktigt att man väljer ett schampo för fint hår. Ett schampo som är för färgat eller slitet hår innehåller oftast för många skyddande ämnen som kan få ett fint hår att bli tungt och hängit. Balsam och inpackningar är inget jag heller skulle rekommendera. Välj istället en leave-in-produkt efter schamponeringen som inte sköljs ur. Finns i spray, mousse och geléform. Använd gärna en produkt för volym. Detta tar bort elektisk laddning, ger glans, volym och en lättare stadga.

Normalt hår är ofta i sig ganska lätthanterligt, så där måste man tänka på andra saker istället som om man har färgat, lockigt, långt eller slitet hår. Man ska dock alltid använda schampo och balsam. Använder man inte balsam har håret en negativ laddning.

Grovt hår känns ofta strävt, tjockt och om det är kortare vill det gärna spreta. Så var noga med att använda schampo och balsam, både av mjukgörande skäl och redocering av elektrisk laddning. Finns en mängd olika strukturanter (leave-in-produkter) att välja på, men en mjukgörande olja eller silikondroppar för topparna kan vara ett bra alternativ. Även här måste man ta hänsyn till hur hårets kondition är.

Skadat hår får man ofta då man utfört många kemiska behandlingar som färgning eller permanentning, utsätter håret håret för mycket sol och bad eller påfrestar håret genom värmebehandlingar som föning och tångning. Schampo och balsam för skadat hår är av stor betydelse. En bra inpackning bör också införskaffas. Leave-in-produkter för att förhindra kluvna hårtoppar är också att rekommendera.

Färgat hår kan vara mer eller mindre slitet. Nu för tiden har många märken utvecklat speciella schampon och balsam för alla hårnyanserna. T.ex. ett blondschampo är att föredra framför ett silverschampo. En färgbevarande inpackning är också att föredra. Om håret är mycket slitet borde man hitta en bra leave-in-produkt också.

Långt hår är också ett gammalt hår. Med åren förlorar håret sitt naturliga skydd och håret klyvs lätt. Ett milt schampo eller ett schampo för skadat hår är att föredra. Balsam och inpackninar är också viktigt för att inte försämra hårets kondition. Strukturanter som håller samman hårtopparna och skyddar längderna rekommenderas.

Det är inte bara hårståna som kan behöva vård. Många har också problem med hårbottnen, så den måste ibland också räknas in när man väljer produkter. Hårbottnen kan vara fet, torr, mjällig eller en kombination av dem.

Fet hårbotten beror på överproduktion av taljkötlarna. Många gånger beror det på att man tvättar håret för ofta. Man kan reglera detta med schampon, balsam, inpackningar och vissa hårvatten som innehåller alkohol som är framtagna speciellt för feta hårbottnar. Det kan dock vara svårt att få bort helt och hållet.

Torr hårbotten har man i regel av naturen liksom torr hy, men man kan också torka ut huden genom kemiska behandlingar så som blekning och permanent. Atmosfären kan påverka, liksom starka schampon. Jag rekommenderar milda schampon och balsam, feta inpackningar och alkoholvatten för torr hårbotten.

Mjällig hårbotten kan förekomma av olika skäl. Mjäll är en form av svamp. Det finns många mjällschampon att köpa i vanliga affärer. De hjälper endast för dagen, sen kommer det tillbaka. Hos frisören kan man däremot hitta bra schampon som fungerar som en kur som kan göra en mjällfri i flera veckor.

För killar som ofta använder vax och andra liknande produkter skulle jag rekommendera en fet inpackning som tar bort alla gamla beläggningar ett schampo kan ha svårt att få bort. Samlas det för mycket alldeles för mycket för länge är det risk för att hårsäckarna täpps igen och en konsekvens kan bli håravfall.

Det är viktigt att tänka på att alla hår är olika. Man kan ha ett fint, färgat hår med fet hårbotten eller ett normalt blekt hår som är väldigt slitet. Ofta behöver man många olika produker för att få håret i en bra kondition.

Använd aldrig Fruktis! Inte heller produkter där schampo och balsam kombineras i ett.

Köp professionella produker hos frisören! Schampon man köper från vanliga affärer hjälper för stunden, men inte långsiktigt. De må vara dyrare, men det vådar på ett sätt som inte vanliga schampon kan. Vanliga schampon (t.ex. Fruktis) kan också innehålla mycket silikon som lägger sig som en hinna på hårståna och hindrar det ifrån att få en optimal färgning eller permanentning. Ni kommer att märka stor skillnad på ert hår om ni verkligen tar hand om det genom att byta schampo.

/Joakim


Kommentarer
Postat av: Fia

Jag får väl ta tag i å införskaffa frisör schampoo nu. Bilket ska jag köpa. Du vet att jag är en snål jävel så de va väldigt bra men så billigt som möjligt. Ska sms. Puss

2009-04-03 @ 10:27:18
Postat av: Joakim

Låt mig tänka.. Du har ju fint blond hår, som är lite slitet, så Loreal profesional blond schampo eller ett schampo för fint hår. Skulle inte rekommendera balsam, för det kan tynga ner för mycket. Om du måste ett balsam för fint hår. Du bör köpa en inpackning för skadat hår eller färgat hår och en leave-in-produkt för fint hår som ger volym. Alla produkter så klart ifrån frisören.

2009-04-03 @ 19:13:52
Postat av: x

Varför ska jag inte köpa just fruktis? Är det något speciellt fel på det märket? jag använder Lanzas (nåt sånt heter det) för färgat hår, både schampoo o balsam, är det bra? :D



TACKSAM FÖR SVAR!!

2009-04-05 @ 20:34:33
Postat av: Joakim

För att Fruktis proppar i en massa silikoner i sitt schampo, som lägger sig som en hinna på håren och får det att ramla av. Det kan också göra att man inte kan färga och permanenta sådana hår.



Lanza är jättebra märke.

2009-04-05 @ 21:31:48
URL: http://joakimpaaso.blogg.se/
Postat av: Rijad

Suck. Har ingen aning vilken hårtyp jag har. Men mitt blir smusigt typ dagen efter direkt? Kan man ha fettigt hår? haha

2009-04-06 @ 17:39:06
URL: http://rici.blogg.se/
Postat av: Joakim

Du har i alla fall inget fint hår. Antagligen har du något grövre hår.



Ja du tvättar säkert ditt hår varje dag, vilket gör att du tvingar dina taljkötlar att jobba fortare. Köp dig ett milt schampo. En inpackning är också bra att köpa. Det löser upp alla vaxrester som schampot inte alltid kan ta bort. Sen finns det också särskilda alkoholvatten att köpa mot fet hårbotten.

2009-04-06 @ 20:07:46
URL: http://joakimpaaso.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0